ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

           

          Κατά την ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ οι "κριτές" ήταν πολεμικοί ηγέτες που προστάτεψαν τον "εκλεκτό λαό" από επιβουλές βαρβάρων, όπως οι Φιλισταίοι. Σήμερα εμείς, οι ΚΡΙΤΕΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ, έχουμε σαφώς ποιο ειρηνικό έργο να επιτελέσουμε. Αποστολή μας σε ένα αγώνα καλαθοσφαίρισης είναι:

          1. Η καταγραφή του αποτελέσματος (σκορ), η καταγραφή και χορήγηση των αλλαγών και των τάιμ - άουτ που δικαιούται μια ομάδα, η καταμέτρηση των φάουλ, ατομικών και ομαδικών και η συμπλήρωση όλων των άλλων στοιχείων που απαιτεί το Φύλλο Αγώνα.

          2. Η χρονομέτρηση του αγώνα.

          3. Η χρονομέτρηση των 24'' μέσα στα οποία πρέπει μια ομάδα να εκδηλώσει την επίθεση.

          4. Η αποτύπωση των παραπάνω στατιστικών στοιχείων στον ηλεκτρονικό πίνακα του γηπέδου για την ενημέρωση των φιλάθλων.

          Οι κριτές λοιπόν ενός αγώνα είναι τέσσερις. Ο Σημειωτής, ο Χρονομέτρης του αγώνα, ο Χρονομέτρης των 24'' και ο Βοηθός Σημειωτή, σύμφωνα με το άρθρο 4 των επίσημων κανονισμών καλαθοσφαίρισης της FIBA, αποτελούν την γραμματεία.

          Είναι φανερό ότι οι Κριτές είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι του Μπάσκετ και υπάρχουν από την πρώτη στιγμή που το άθλημα της Καλαθοσφαίρισης έκανε την εμφάνισή του στην χώρα μας.

          Εμείς οι κριτές του Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νομού Αττικής του πρώτου Συνδέσμου της χώρας, που ιδρύθηκε το 1977 επτά μόλις χρόνια από την ίδρυση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ, εκφράζοντας την ανάγκη να αποκτήσει ο χώρος μας την δική του οργάνωση, είμαστε οι φυσικοί συνεχιστές των συναδέλφων κριτών που το 1921 προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο πρώτο τουρνουά που έγινε στην Αθήνα και στο οποίο ο Παναθηναϊκός με ηγέτη τον θρυλικό Απόστολο Νικολαϊδη κατέκτησε τον τίτλο.

          Σήμερα, οι κριτές του Συνδέσμου μας σε στενή συνεργασία με τους φυσικούς φορείς του αθλήματος, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (ΕΟΚ) , την ΕΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΣΑΚΕ) την ΕΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΣΚΑ.), ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΔΚΕ) και τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΔΚΑ), συμμετέχουν στην διεξαγωγή χιλιάδων αγώνων όλων των κατηγοριών που γίνονται στον Νομό Αττικής.

     
  << κεντρική σελίδα ^
αρχή
σελίδας